Stuur de kwaliteiten van je team!

Op het verleden kun je terugkijken. Op de toekomst heb je grip...

Het werken in teams krijgt de laatste tijd weer aandacht. Hoewel teams er altijd zijn geweest – en ook altijd zullen blijven – zijn er in werkend Nederland door allerlei ontwikkelingen nogal wat veranderingen gaande. De economie gaat goed, organisaties fuseren of krijgen nieuwe opdrachten, geldstromen komen beschikbaar, werkzaamheden worden anders ingericht en afdelingen worden gerestyled.

 

Veel bedrijven vinden dat het hoog tijd wordt dat er eens iets aan gedaan wordt…

Het meubilair is inmiddels gedateerd, de vloerbedekking aan vervanging toe en de klimaatbeheersing is aan de beurt voor periodiek onderhoud. Een likje verf geeft de werkplek na jaren weer een frisse uitstraling. Daarbij maken een nieuw stoeltje en een leuk plantje de ruimte voor het nieuwe team zo aangenaam mogelijk.

“O ja, de mensen zelf… ehhh …dat doen we nog!”

 

Zo moeten al die nieuwe samenstellingen, maar ook bestaande projectgroepen en teams die inmiddels voornamelijk bestaan uit mensen met ervaringsjaren, het maar even uitzoeken met elkaar. Binnen teams ontstaat een zoektocht naar efficiëntie en doelmatigheid. Waar het management juist had gedacht dat de bij elkaar gebrachte kennis en kunde zou zegevieren, zien we in de dagelijkse praktijk een doorlopende struggle ontstaan om met elkaar de afstemming te zoeken en miscommunicatie te voorkomen. Een afdeling is dan niet meer dan een groep mensen die samenwerken en hun best doen om de opdracht te laten slagen, in plaats van een zelflerend en zelfsturend team dat in een veilige omgeving de kans krijgt open te staan voor elkaars individuele kwaliteiten en met elkaar te mogen groeien en succesvol te zijn. Commitment, groepscohesie en synergie zijn mooie begrippen, maar in de dagelijkse praktijk vaak onbereikbaar als je er geen aandacht aan schenkt.

 

Om nu te kunnen bepalen wat de krachten en kwaliteiten binnen een team zijn, maar ook om te zien waar aandachtsgebieden of ontwikkelkansen liggen, gebruikt Bekensteyn met succes de ‘Teamontwikkelingsmeter’. Deze speciaal ontwikkelde tool om teamfunctioneren te verbeteren wordt steeds weer met succes ingezet. De werkwijze is heel simpel: de individuele teamleden vullen een vragenlijst in, een zogenaamde quick-scan. Zij beoordelen individueel de kwaliteiten van het team waarin zij werken. In korte tijd is met één oogopslag duidelijk op welke aandachtsgebieden het team uitblinkt [bouwstenen], maar ook waar het aandacht nodig heeft om verder te ontwikkelen. Met de juiste trainingen en werkvormen ontstaat op die manier een succesvol zelflerend en zelfsturend team.

 

Bekensteyn - Rotatiemodel

 

'Bouwstenenmatrix'

 

Het aangaan van nieuwe samenwerkingsverbanden, het formeren van nieuwe teams en het efficiënter inrichten van de werkruimte leidt niet per definitie tot succesvol samenwerken en excellente teamprestaties. Daar is net even iets meer voor nodig dan een likje verf…

 

 

Harold van de Laar, 19 april 2018

CONTACT & SERVICE

TEL 040-76 000 65

info@bekensteyn.nl
naam
e-mail
tel